Friday, 29 June 2012

Perkataan "itu" menghadkan kejayaan kita

Assalammualaikum w.b.t

Boleh ke?

Susah tak?

Ermm...Mesti tak boleh punya la?

Ada orang nak ke?

Aduh macam tak boleh je ni...Pernah tak kita pernah bermonolog atau terbit dalam kotak pemikiran kita sama seperti ayat-ayat di atas?

Pakcik ingin berkongsi satu kisah pelumba basikal. Satu hari beliau terlibat dalam kemalangan dan kesakitan menguasai setiap kayuhan beliau. Sampai tercetus satu perasaan sakit dan putus asa hendak mengejar kelompok pelumba di hadapan. Saat itu terbit dalam pemikiran beliau 'aku boleh, aku bukan penat, aku bukan letih, sakit aku tidak seberapa'. Pelumba tersebut yakin pemikiran yang negatif menghadkan kejayaan beliau dan beliau perlu lawan perkataan tersebut. Akhirnya beliau berusaha dan berjaya menamatkan perlumbaan bersama kelompok yang tadi telah meninggalkan beliau 5 minit kebelakang. Walaupun gagal menempatkan diri di podium namun senyuman terukir tatkala berjaya menamatkan perlumbaan. Peringkat seterusnya ada lagi.

Sebenarnya dalam diri kita telah wujud perkataan negatif. Apa yang kita perlu ialah kita lawan suara negatif ini dan teruskan perjuangan untuk mencapai kejayaan. InsyaAllah....

Berusahalah seperti esok merupakan hari terakhir kita di dunia ini...

Insan yang sedang belajar
 Osman. Z 

No comments: