Sunday 29 September 2013

Between Two Wings : Part 6 (Ikan oh Ikan Pekasam)

Setelah beberapa pakcik berguru dengan AFC (Asian Food Channel) dan TLC. Ha omputih kau gituuuu. Haha.  Maka dengan yakinnya darah seorang chef telah mengalir dalam diri pakcik. Amacam epik tak intro cerita pakcik kali ini. 

Ye lah kalau tiap kali tulis, cerita pasal pengalaman nak jadi cekgu. Mesti korang meluatkan. So pakcik cuba ubah angin sikit. Kali ini kita stori tentang ikan pekasam.

Ok kalau dulu masa zaman pakcik muda-mudi kat maktab. Pakcik pernah buat ikan kembung masin (kering) dan lepas tu pakcik cuba buat satu resipi yang agak meletoplah bagi pakcik.  Ikan Kembung Masin Masak Pedas Masam-Masam Manis.


Ok untuk kelainan kali ini, pakcik cuba buat ikan pekasam (cubaan pertama ni tau)

Bahan-Bahan:

1. Mestilah ada ikan dan sebaiknya ikan air tawar. (pakcik pernah dengar orang buat pekasam guna ikan gelama rasanya)

2. Garam

3. Asam keping

4. Beras (disangai dan ditumbuk halus)

5. Bekas yang siuman

Prosedur:

1. Ok langkah pertama pastikan ada ikan (tak kan nak guna ayam kan). Jangan lupa baca bismillah dan mulakan dengan membersihkan ikan tersebut.

Ha ini dia. Young Semah (kelah). Sekilo RM 15.00 je

2. Kemudian gaulkan bersama garam dan letakkan beberapa keping asam keping. Masukkan kedalam bekas dan simpan di dalam peti ais. Biarkan beberapa hari. Sabar dan tenang ok.

3. Setelah beberapa hari berada dalam keadaan sejuk, maka keluarkan ikan tersebut untuk proses yang berikutnya.

4. Sediakan beras (ikut berapa banyak korang suka). Kalau pakcik suka kalau beras banyak, nanti bila goreng. Kerangupan beras tu yang best woa.

Sebelum

dan selepas

5. Ok setelah berpeluh-peluh menyangai (ceh macam susah sangat). Maka kita keluarkannya dan masukkan ke dalam lesung batu. Pakcik guna lesung batu ni sebab nampak seronok sikit (jangan tumbuk kalau ada masalah dengan awek ke pakwe ke, takut kuat sangat sampai terabur semua beras tu nanti. Korang lenyek-lenyek dengan penuh kasih sayang)

Ok lenyekkan dengan penuh kasih sayang.

Jangan sampai terlalu halus, takut tekstur beras itu hilang
6. Setelah selesai dilenyek sehingga tidak terlalu halus. Maka korang bolehlah menggaulkannya bersama ikan korang tu.

Ok ni tangan pakcik, bukan cilok punya gambar. Hehe

7.Setelah itu kita simpan didalam bekas yang agak siuman. Dan simpan di dalam peti ais untuk hasil tahan lebih lama. Sekian.

Ok simpan dalam bekas macam ini.

Ok sekian sahaja perkongsian pakcik kali ini. Selamat mencuba. ^_^

* Rasa tak tau lagi macam mana. Rupa ada, harap rasa tak macam kaki la kan. Sekian.

No comments: